Info Pacient

Oferim cel mai bun tratament, servicii și îngrijire pacienților noștri.

Programează-te

Instrucțiuni Pacient

Colonoscopia

A: Ce este colonoscopia și cum se realizează?

Colonoscopia este examinarea intestinului gros sub controlul vederii, utilizând un aparat flexibil și subțire care preia imagini din interiorul intestinului și le reda pe un monitor. Cu ajutorul acestui aparat (colonoscop) se pot vizualiza anomaliile sau leziunile prezente la nivelul colonului (intestin gros), obtinandu-se informații în plus fata de utilizarea tehnicii radiologice. De asemenea, în timpul unei colonoscopii se pot preleva biopsii din leziunile evidențiate, pentru că țesuturile bolnave să poate fi examinate la microscop. Examinarea durează 15 – 60 minute. Este bine să informați medicul daca aveți alergii la medicamente sau alte contraindicații.

Acest examen realizat fară sedare poate fi dureros!

Colonoscopia este o procedura care se realizează doar cu recomandare scrisa din partea unui medic.

B: Pregătirea pacientului pentru colonoscopie

Pentru efectuarea unei colonoscopii de buna calitate, intestinul trebuie să fie curat pentru a permite medicului gastroenterolog să examineze cu acuratețe întreagă mucoasa colonica. Este foarte important să urmați cu exactitate pașii de pregătire pentru colonoscopie deoarece fară o pregătire adecvata este posibil că examinarea să nu decurgă în condiții optime și să fie necesara repetarea acesteia.

Pregătirea începe cu 3 zile înaintea programării cu o dieta alimentara fară fibre, legume, zarzavaturi și fructe cu semințe(căpșune, zmeura, roșii etc.) sau semințe. Se recomanda consumul de cantități mici de: carne, brânzeturi, ouă. De asemenea, se recomanda să consumați zilnic, 2-3 litri de lichide (fară alcool): ceai, apa, supe strecurate, zeama de compoturi.

Cu aprox. 12 h înainte de ora programării se dizolva 4 plicuri de FORTRANS în 4 litrii de apa plata la temperatura camerei. Soluția rezultata se bea în decurs de 4 ore, intrun ritm cât mai constant (recomandam 200 ml la 10 min). Scaunele încep să apară, de regula, după ce ați băut primul litru de substanță și continua cam o ora după ce ați terminat de băut întreagă cantitate (4l). Daca gustul soluției este greu tolerabil se poate adaugă zeama de lămâie. Agitați periodic sticla cu soluția de băut. În final, obiectivul este eliminarea unui scaun apos limpede, semn că pregătirea a fost îndeplinită cu succes.

ATENȚIE ! : Administrarea întregii soluții de Fortrans trebuie să fie încheiată cu minim 4 ore înainte de ora programării. Nu aveți voie să mâncați nimic în timpul sau după ce ați băut soluția de Fortrans. Se pot consuma cantități mici de apa. Ultima masa se poate servi cu minim 4 ore înainte de a se bea soluția de Fortrans.

Endoscopia

A: Ce este endoscopia și cum se realizează?

Endoscopia digestiva superioara (EDS) este un o procedura care permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului și primei porțiuni a intestinului subțire (duodenul). Aceasta analiza permite formularea diagnosticului și ajuta la inițierea tratamentului.

Endoscopia este cea mai buna metoda de a depista inflamația, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea prin intermediul EDS se pot efectua proceduri terapeutice atunci când este cazul (ex. dilatări, tratamentul hemoragiilor).

Endoscopul este un tub lung, subțire și flexibil ce conține la un capăt o mica camera video și o sursa de lumina. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei și proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. Imaginile pot fi înregistrate și tipărite.

B: Cum vă pregătiți pentru endoscopia digestiva superioara?

Pregătirea pentru endoscopie: – nu aveți voie să mâncati sau să beți minim 6 ore,preferabil 12 ore înaintea endoscopiei (stomacul trebuie să fie gol);

Monitorizare TA (ABPM)

A: Ce este o monitorizare TA(ABPM) și cum se realizează?

Monitorizarea ABPM este o investigație medicală, non-invazivă, prin intermediul căreia este înregistrată tensiunea arterială pe o perioadă de minim 24h, la intervale regulate de timp, stabilite de medic, de regulă la 30 min ziua și 60 min. noaptea. La cerere pacientul iși poate declanșa măsurători în afara celor programate.

Sistemul de monitorizare TA(ABPM) se format dintro manșetă de tensiune care se montează pe braț,  peste maneca tricoului sau a cămășii și un mic aparat, ce va fi fixat la brâu cu ajutorul unei centuri. Veți fi întrebat care este membrul superior dominant pentru ca manseta sa fie plasată pe bratul opus.

După expirarea perioadei de monitorizare, înregistrarea  va fi descarcată pe un calculator,  medicul va analiza în detaliu raportul , va efectua corecțiile necesare ale raportului automat și apoi va elibera rezultatul.

B: Pregatirea pacientului pentru monitorizarea TA(ABPM):

  1. În ziua programată, pacientul va veni îmbracat cu un tricou/camașă din bumbac cu manecă lungă sau cel puțin până la nivelul cotului. Acest articol de îmbracaminte va fi purtat pe toata durata monitorizării.
  2. Pe toata perioada monitorizării sunteți sfătuit să urmati activitatile zilnice normale.
  3. În momentul în care se realizează măsurarea TA(umflarea manșetei), brațul pe care este plasată manseta trebuie să fie relaxat, pe langă corp.
  4. Nu se permite scoaterea sistemului pentru igiena și nici expunerea lui la apă.
  5. Nu faceți dus sau baie până când sistemul nu este scos de pe dvs.
  6. Nu deconectați firul conector sau mansetă, deoarece acest lucru va duce la deteriorarea aparatului. Dacă din motive variate se doreste oprirea monitorizarii înainte de împlinirea perioadei programate(de regula 24h), acest lucru se va realiza prin scoaterea bateriilor din monitor. După acest act monitorizarea nu mai poate fi reluată fără o noua programare a sistemului ABPM prin calculatorul din policlinica Promedica.
  7. Pe durata monitorizării se va continua tratamentul obișnuit.
Monitorizare EKG (HOLTER)

A: Ce este o monitorizare EKG(HOLTER) și cum se realizează?

Monitorizarea HOLTER este o investigație medicală, non-invaziva prin intermediul căreia este înregistrata activitatea electrică a inimii(ekg). Sistemul de monitorizare ekg(holter) a clinicii noastre permite înregistrarea concomitentă a 7-12 canale de ekg.

Monitorizarea ekg(holter) se recomandă pentru aritmii, amețeli, dureri toracice și pentru monitorizarea tratamentului.

Un număr de 5/7 electrozi sunt plasați pe piept și sunt conectați prin fire la un mic aparat, prins la brâu cu ajutorul unei centuri.

După expirarea perioadei de monitorizare, înregistrarea va fi descarcată pe un calculator,  medicul va analiza în detaliu înregistrarea , va face corecturile necesare ale raportului autormat și apoi va elibera rezultatul.

B: Pregatirea pacientului pentru monitorizarea EKG(Holter)

  1. Deoarece înregistrarea traseului ekg se va face prin electrozi plasati pe piept, se recomandă îndepartarea pilozitatii excesive(prin radere). Fixarea electrozilor pe o zona cu pilozitate are ca rezultat apariția artefactelor și desprinderea electrozilor înainte de terminarea monitorizarii.
  2. Pe toata perioada monitorizării sunteți sfătuit să vă urmați activitățile zilnice normale.
  3. Nu se permite scoaterea sistemului pentru igiena și nici expunerea lui la apa.
  4. Nu faceți dus sau baie până când aparatul Holter nu este scos de pe dvs.
  5. Nu deconectați firele sau electrozii, deoarece acest lucru va duce la apariția artefactelor care vor limita interpretarea finală.
  6. Dacă din motive variate se doreste oprirea monitorizarii înainte de împlinirea perioadei programate, acest lucru se va realiza prin scoaterea bateriilor din monitor. După acest act monitorizarea nu mai poate fi reluată fără o noua programare a sistemului de monitorizare ekg(holter) prin calculatorul din policlinica Promedica.
  7. Pe durata monitorizarii se va continua tratamentul obisnuit.