Boala arterială periferică este un termen care se referă la afectarea vaselor de sânge localizate în afara cordului și creierului.Segmentul arterial cel mai frecvent afectat este localizat la nivelul membrelor inferioare, de unde și denumirile de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare (AOMI), arterioscleroza obliterantă a membrelor inferioare sau popular “arterita”.
Cauza AOMI este ateroscleroza, adică depozitarea de grăsimi în pereții arteriali. Acest fenomen apare odată cu înaintarea în vârstă (>50 ani) dar și la persoane mai tinere care au factori de risc pentru ateroscleroză, precum:
- fumat
- colesterol crescut
- diabet zaharat
- Hipertensiune arterială
- Obezitate (IMC >30 kg/m2)
- Semne de ateroscleroză în alte părți ale corpului
- Istoric familial de AOMI, cardiopatie sau accident vascular cerebral
Fumătorii și diabeticii au cel mai mare risc de a face AOMI.
Consecința aterosclerozei este îngustarea lumenului arterial și reducerea (sau chiar oprirea completă) a fluxului de sânge spre membrele inferioare.
Boala este un timp asimptomatică. Când apare claudicația (simptom definit prin durere sau crampă musculară în mușchii membrelor inferioare declanșată de mers și care dispare după câteva minute de repaus) este posibil ca îngustarea arterială să fie foarte severă și să necesite tratament intervențional (angioplastie) sau chirurgical (by-pass). Dacă boala progresează, durerea poate să apară și în repaus, în timpul nopții. Poziția șezând cu picioarele atârnând la marginea patului poate să o calmeze.Alte simptome și semne care pot indica AOMI sunt:
- Dureri la nivelul mușchilor fesieri
- Amorțeli sau slăbiciunea membrelor inferioare
- Extremităti reci (în special prin comparație cu piciorul controlateral)
- Răni care nu se vindecă la nivelul picioarelor (ex: degete, interdigital, plantar)
- Modificarea culorii pielii picioarelor
- Puls slab sau absent la arterele membrelor inferioare
- Disfuncție erectilă la bărbați
Netratată, boala duce la complicații severe: ischemie critică a piciorului, cu răni și infecții care duc la moartea țesuturilor (gangrena), uneori necesitând amputația membrului afectat.
Prevenția AOMI se bazează pe menținerea unui stil de viată sănătos:
- Oprirea fumatului
- Control bun al glicemiei
- Menținerea unei greutăți corporale normale
- Consum de alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate (grăsimi animale)
- Menținerea unor valori normale ale colesterolului și ale TA.
Când să consulți un medic?Dacă ai dureri la nivelul membrelor inferioare, amorțeli sau alte simptome din cele de mai sus nu le interpreta ca fiind “normale” la vârsta ta.
Chiar dacă nu ai simptome, este posibil să fie nevoie de consult și recomandări pentru depistarea bolii în următoarele situații:
-ai vârsta >65 ani
-ai vârsta >50 ani și ești fumător sau diabetic
-ai vârsta <50 ani și ai diabet, și încă cel puțin un factor de risc (ex: HTA, obezitate)
Studiile au descoperit că 10% dintre persoanele cu vârsta peste 55 de ani au AOMI.
Ce explorări paraclinice neinvazive sunt necesare pentru diagnosticul AOMI, aprecierea severității și indicațiile de tratament optim?
–indicele gleznă-brațeste un test rapid de depistare a pacienților cu AOMI. Se bazează pe comparația dintre tensiunea arterială măsurată la nivelul gleznei cu cea măsurată la braț. Un indice mic poate indica prezența a una sau mai multe îngustări a arterelor membrelor inferioare.
–ecografie Doppler a arterelor membrelor inferioare
–angiografie CT a arterelor membrelor inferioare
Din experiența clinicii noastre:
Ecografie Doppler înregistrată în distalitatea gambelor, pe arterele tibiale posterioare dreaptă (A) și stângă (B) la un bărbat de 51 de ani, fumător cu hipertensiune arterială, fără simptome la nivelul membrelor inferioare.Cu ocazia controlului anual s-a descoperit clinic un puls diminuat pe artera tibială posterioară dreaptă.
- (B)
Ecografia Doppler a arterelor membrului inferior drept depistează stenozăproximalăa arterei tibială posterioară, cu circulație colaterală compensatorie. În acest moment nu se pune problema unui tratament invaziv (angioplastie sau chirurgie vasculară). Pacientul a fost sfătuit să renunțe la fumat, să continue o viață activă cu mers zilnic, a primit indicație de tratament cu statină (doză adaptatăpentru atingerea țintei terapeutice) și aspirină cardiologică. Luându-se măsuri în acest stadiu precoce, boala arterială are toate șansele să nu evolueze.
Autor:
Dr. Radu Rodica, Doctor în medicină
Medic primar medicină internă și cardiologie
Atestat în Echocardiografie generală și Echografie vasculară